het museum

rondleiding Terra Maris

Een bezoek aan Terra Maris wordt aantrekkelijker onder leiding van een gids. De gids neemt je mee voor een rondleiding in het museum en de landschapstuin. Tijdens de wandeling langs het zee-aquarium, prachtige maquettes over de vroege bewoning in het middeleeuwse Zeeland, vitrines met archeologische voorwerpen, geprepareerde dieren en in de landschaptuin langs de thematuintjes, het mottekasteel  en de zeeuwse landschapselementen, geeft de gids uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het zeeuwse landschap.

cultuurhistorisch

rondleiding Westhove, toen en nu

Dit is een cultuurhistorische rondleiding. Tijdens deze rondleiding wordt veel aandacht besteed aan de cultuur-historie van het kasteel, de orangerie en de omgeving. De natuur wordt uiteraard niet vergeten tijdens deze wandeling!

natuurhistorisch

rondleiding van zoet naar zout

Tijdens deze rondleiding is veel aandacht voor de bijzondere omgeving van het museum. Het bos, de duinen, het strand, de zee, de paalhoofden. De nadruk ligt op de overgang in begroeiing en de daarbij behorende dieren. Zoals de titel al zegt, van zoet naar zout!

in het voorjaar

rondleiding stinzenplanten

Het voorjaar is overal merkbaar. Het gebied “De Manteling” is beroemd om zijn stinzeplanten; de vroegbloeiende bolgewassen. Ooit werden ze geplant bij de buitenhuizen en later verwilderden ze. Waan je in de tijd van weleer en geniet van alle prachtige kleuren die weer tot leven beginnen te komen na hun winterslaap!

geheimen van de zee

strandjutten

Langs de vloedlijn worden veel geheimen prijs gegeven door de zee. Met de jutter van het museum struinen langs het strand op zoek naar natuurlijke en niet-natuurlijke aanspoelsels. Strandjutten kan alleen plaatsvinden rondom het tijdstip van laag water, alleen dan zijn er aanspoelsels op het strand te vinden.

Hortus Zelandiae

natuurwandeling door de landschapstuin

Achter het museum ligt de landschapstuin met een oppervlakte van 2,5 ha. Zeeuwse landschapstypen met hun bijbehorende planten en insecten zijn in het klein te bewonderen. Ruik de planten, bespied de insecten en luister naar het verhaal van de tuinman.